Nordijsko skijanje – Cross country


Skijaško trčanje nije teško savladati, potrebno je malo truda da se nauči osnovna tehnika, pa će i uživanje biti veće. Početnik će skijačko trčanje naučiti znatno brže nego alpsko skijanje. Ipak, važno da pored sebe imate nekog ko će vam pokazati osnovnu tehniku. Nije važno gde se trči, a dovoljno je samo 10 -15 cm snega. Svaka livada dužine 150 do 200 m, nasip pored reke, park u gradu ili slična površina začas se mogu pripremiti za skijaško trčanje.
Skijaško trčanje kao sport spada u Nordijske skijaške discipline, pa ga još nazivaju i Nordijsko skijanje, a na Zimskim olimpijskim igrama je zastupljeno sa 12 takmičenja (po 6 u muškoj i ženskoj kategoriji)

U SVETU
Najpoznatija trka u skijaškom trčanju održava se u Švedskoj.
Vasa lopef je najmasovnija priredba skijaškog trčanja, na kojoj se pojavljuje i do 12.000 učesnika na startu, bez ograničenja u godinama i polu. Utemeljena je 1922 godine u čast Švedskog kralja Gustava I Vase.
Odvija se svake godine, prve nedelje meseca marta, na stazi od Selena (Saelen) do More. To je ista ona staza, duga 86 km, koju je 1521 godine prešao Gustav Erikson Vasa kao vojskovođa, pre nego što je postao Švedski kralj.

KOD NAS
Na Kopaoniku je trčanje na skijama praktično zamrlo, jednostavno nije dovoljno izazovno iako je je jeftinije i zdravije nego alpsko skijanje, ne zavisi od uspinjača, već na 10 cm snega može da se trči, tehnika je jednostavna ali nedostaje atraktivnosti. Bez obzira na sve, staze za nordijsko trčanje „Crvene bare“ se uglavnom redovno održavaju. Početkom 2000-tih godina nuđeno besplatbno iznajmljivanje opreme i obuka od strane instruktora. Ali odziv je bio slab.

Na Divcibarama postoji mogućnost iznajmljivanja opreme za skijaško trčanje.

Zlatibor ima trasirane međunarodno priznate staze na Tić polju. 2002 godine je ponovo aktiviran Nordik ski klub „Zlatibor“, koji moze pomoći u obuci i iznajmljivanju opreme. (Kontakt: Miloš Glišović tel. 064/1833424)

Takmičenja se, kod nas odvijaju na Zlatiboru, Pešteru (Sjenici), Kopaoniku a najači klubovi su iz ovih krajeva.

Skijaško trčanje u pripremnom periodu redovno koriste veslači, biciklisti, rvači. Vojska neguje ovaj oblik sa svojim skijama kao patrolno trčanje u različitim kombinacijama sa gađanjem – biatlon.

OPREMA

Oprema za skijaško trčanje je dosta jeftinija od one za alpsko skijanje. Ona je jednostavna, laka i pristupačna, kao i sport kojem je namenjena.
Skije za trčanje su lagane, nisu krute, a vezovi ih drže uz skiju samo na vrhu prstiju, pa se peta slobodno odvaja i podiže. Baš kao kod običnog hodanja.
Na žalost, oprema za nordijsko skijanje je zaista retka na tržištu u Srbiji i to sto ima – izbor je jako mali, veličine ograničene…
Na sajmovima EXPO-ZIM poslednjih godina gotovo da nije bilo ničega od nove nodijske opreme. Uvoznici kažu da im se ne isplati zbog malog interesovanja. Poslednjih par godina jedino je Intersport izuzetak, mada je izbor jako mali, veličine ograničene… Ono malo polovne opreme za skijaško trčanje koja se mogla naći na sajmu se brzo rasproda.
Nekada domaći proizvođač ski obuće – Alpina, prirodno je bio najzastupljeniji na ovim prostorima. Tu i tamo zadržali su se stari modeli Alpininih cipela i vezova, i njihovo kačenje sa tri rupice na vrhu cipele (NN – Nordic Norm).
Od 1987 se prešlo na novi standard NNN – New Nordic Norm, vezivanja cipele za vez. Njega je prihvatilo većina proizvođača nordijske ski opreme. Salomon je izbacio svoj SNS – Salomon Nordic Standard.
Profil đona cipele odgovara profili veza, tako da ova dva nova strandarda nisu kompatabilni i ne mogu se kombinovati vez jednog strandarda i cipela drugog i obrnuto.

 

         
NN – Nordic Norm NNN                   New Nordic Norm SNS              Salomon Nordic Standard

 

Nordijsko skijanje – Cross country u kategorijama od WC- svetskog kupa, Kontinentalnih kupava do FIS kategorija takmičenja, NC – Naciobalnih šampionata. Za Srbiju i zemlje u okruženju je od značaja FIS Balkan cup.
Takmičenja u muškoj i ženskoj kategoriji se izvode na distancama 5, 10, 15, 30 i 50 km
Moguće su sledeće varijante takmičenja:
Individualne trke – sa startom u intervalu 15 ili 30 sec.
Mass satart – gde svi takmičari postrojeni u redovima kreću sa startne linije istovremeno.
Štafeta / Relays – Tim od 4 takmičara nastavlja trku jedan za drugim nakon pređene određene distance. Moguća je kombinacija klasičnog i kliynog koraka. Trka kreće mass satartom.
Sprint – počinje individualnim startom u intervalu od 15s. Trideset najboljih prelaze u sledeću eliminacionu rundu takmičenja, u kojoj iz trke četvorice dvoje idu u sledeći krug, do na kraju ne ostanu 4 najbolja u finalu.
Timski – ekipni sprint – Tim čine dva takmičara A i B. U eliminaciomim trkama se takmiče po dva tima, do finalne trke.
Potera / Pursuit – Prvi deo trke kreće mass startom klasicnom tehnikom. nakon iyvoyene polovine distance, takmicari menjaju opremu i onu za vožnju slobodnom tehnikom kliznog koraka, gde u startu sa zaostatkom iz prvog dela trke kreču u poteru. Pobednik je ko prvi pređe liniju cilja.

Na takmičenjima Svetskog kupa kao i Svetskim prvenstvima i Zimskim Olimpijskim igrama obuhvaćeno je 12 disciplina:

Discipline – muškarci                    Discipline – žene
– Sprint 1,5 km, pojedinačni         – Sprint 1,5 km, pojedinačni
– Ekipni sprint                               – Ekipni sprint
– Individualno 15 km                     – Individualno 10 km
– Potera (pursuit) 30 km               – Potera (pursuit) 15 km
– Trka na 50 km, mass start         – Trka na 30 km, mass start
– Štafeta (relay) 4×10 km             – Štafeta (relay) 4×5 km

Druge različite distance su moguće na ostalim takmičenjima FIS nižeg ranga, na nacionalnim nivoima kao i za mlađe kategorije takmičara.